EÚ20: V. Šucha: Členstvo Slovenska v Európskej únii je kľúčové

Bratislava 27. apríla (TASR) - Je kľúčové, aby Slovensko zostalo súčasťou Európskej únie (EÚ). Členstvo nám ponúka mnohé výhody, akými sú napríklad jednotný trh či účinnejšie reagovanie na bezpečnostné hrozby. Významnými sú pre Slovensko aj finančné zdroje z EÚ. Pre TASR to uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Vladimír Šucha. Urobil tak pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ, ktoré bude v stredu 1. mája.

"Členstvo v EÚ nám zabezpečuje prístup k jednotnému trhu, čo podporuje ekonomický rast a investície. Spolupráca v rámci EÚ posilňuje politickú stabilitu a zabezpečuje, že sa hlas Slovenska dostáva do medzinárodných rozhodovacích procesov," poznamenal.

Šucha naše členstvo považuje za kľúčové aj z pohľadu bezpečnosti. "Členstvo v EÚ sa stáva dôležitým aj počas rôznych kríz, keď nám práve spoločné riešenia umožňujú účinnejšie reagovať na bezpečnostné hrozby a výzvy. Tým sa zvyšuje aj celková bezpečnosť nášho regiónu. Spolupráca 27 štátov umožňuje efektívne čeliť globálnym problémom, ako sú klimatické zmeny a pandémie," povedal.

Medzi benefity plynúce z členstva v EÚ podľa neho patrí aj sloboda cestovania, štúdia či práce v rámci členských štátov. "Európsky plán obnovy a odolnosti a eurofondy nám navyše poskytujú obrovské finančné prostriedky na reformovanie dôležitých oblastí, v ktorých Slovensko zaostáva za európskymi partnermi. Na Slovensku až 80 percent verejných financií pochádza z európskych zdrojov a o tieto prostriedky by sme určite nechceli prísť," dodal.