Hrabko: Témou pre nastupujúceho prezidenta Pellegriniho je účasť v eurovoľbách

Bratislava 27. apríla (TASR) - Nastupujúci prezident Peter Pellegrini by už mal obmedziť verejné vyjadrenia k agendám straníckej politiky a kým oficiálne neprevezme najvyššiu ústavnú funkciu, nemôže hovoriť ani z pozície prezidenta. Téme, ktorej by sa v medziobdobí medzi zvolením a nástupom do funkcie venovať mohol, je účasť voličov na nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu (EP). V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Táto účasť je na Slovensku tradične jedna z najnižších v Európskej únii a apel novozvoleného prezidenta na voličov by podľa Hrabka mohol mať svoju váhu. Publicista nevylučuje, že bude tento rok účasť voličov v eurovoľbách vyššia ako v roku 2019, keď dosiahla viac ako 22 percent. "Ale viac ako 60-percentnú účasť, vzhľadom na históriu volieb do Európskeho parlamentu na Slovensku, nepokladám vôbec za pravdepodobnú," konštatoval.

Témou pre nastupujúceho aj dosluhujúceho prezidenta je podľa neho aj upokojenie spoločnosti, polarizovanej po dvoch vyhrotených predvolebných kampaniach. "Máme pani prezidentku Zuzanu Čaputovú s plnými kompetenciami, možno by jej pristalo ešte jedno vystúpenie v parlamente," konštatoval publicista.

Pokiaľ je vo funkcii Čaputová, mal by podľa neho byť Pellegrini zdržanlivý pri komentovaní svojich potenciálnych rozhodnutí po nástupe do funkcie. "Najhoršie, čo by mohol urobiť, by bolo, ak by sa takto teoreticky a špekulatívne vyjadroval k veciam, ktoré v tejto chvíli nemôže ovplyvniť," podotkol Hrabko.