Mimoparlamentné strany reagujú na útok Iránu voči Izraelu

Bratislava 14. apríla (TASR) - Mimoparlamentné strany na Slovensku reagujú na útok Iránu na Izrael. Strana Demokrati to považuje za útok regionálnej mocnosti na regionálnu jadrovú mocnosť. Útok odsudzuje aj strana Modrí - ES.

"Irán práve zaútočil na Izrael. Ide o útok regionálnej mocnosti na regionálnu jadrovú mocnosť. Bude veľmi záležať, ako silný tento útok nakoniec bude. Verím, že Irán neprekročí červenú líniu. Ľudia štátu Izrael, naše modlitby sú s vami," uviedol na sociálnej sieti predseda Demokratov Jaroslav Naď.

Strana Modrí - ES považuje útok za pokračovanie politiky Iránu, ktorej cieľom je zničenie Izraela. "Novú vlnu napätia v Izraeli i celom regióne spôsobil brutálny masaker hnutia Hamas 7. októbra 2023, ktorého sa hnutie dopustilo voči nevinnému obyvateľstvu Izraela," uviedla strana v stanovisku. Izrael má podľa Modrých právo na sebaobranu. Dodali, že zodpovednosť za násilie v Izraeli a napätie na Blízkom východe nesie Irán, ktorý môže toto napätie zmierniť tým, že tieto organizácie prestane vojensky podporovať, akceptuje štát Izrael a pridá sa k úsiliu medzinárodného spoločenstva vyriešiť spolužitie Izraela a Palestíny mierovou cestou, teda rokovaniami.

"Izrael s USA rozdúchavajú ďalšiu veľkú vojnu. Brutálne vyvražďovanie civilistov v Gaze, atentáty na iránskych generálov, odveta za odvetu. Keď sa naštvaný arabský svet spojí, tak Izrael nebude," reagoval na sociálnej sieti predseda mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda. Izraelu a spojencom podarilo sa zostreliť až 99 percent z nich. Teherán uviedol, že išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.