Na Bradle si uctili pamiatku tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika

Brezová pod Bradlom 4. mája (TASR) - Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Na pietnej spomienke pri mohyle sa zúčastnili stovky ľudí, vrátane predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho.

Fico vo svojom príhovore podčiarkol, že základný kameň mohyly na Bradle bol položený pred 100 rokmi. "Naše politické slovenské more je také rozčerené, že potrebujeme maják. Potrebujeme mohylu, o ktorú sa môžeme v týchto ťažkých situáciách oprieť, naberať tu sebavedomie," zdôraznil. Poukázal na to, že aj v čase, keď bol Štefánik v zahraničí, v myšlienkach mal stále Slovensko a spoločný štát s Českom. "Oprávnene ho môžeme považovať za najväčšieho Slováka všetkých čias," podotkol Fico.

Zvolený prezident Peter Pellegrini upriamil pozornosť na politický, vzdelanostný, strategický a diplomatický rozmer Štefánika. "Odkaz Štefánika je jasný. Vždy si hrdo bráňme a presadzujme náš národnoštátny záujem tak, aby to nemusel za nás robiť niekto iný. Pretože iba tak si budujeme rešpekt a vážnosť u partnerov vo svete," povedal. Rozdelená spoločnosť, bojujúca sama proti sebe, nemá podľa Pellegriniho šancu držať krok so svetom.

S príhovormi vystúpili aj podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD), veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Rudolf Jindrák, veľvyslanec Francúzska Pascal Le Deunff a veľvyslankyňa Talianska Catherine Flumiani. Duchovné slovo predniesol generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Ivan Eľko. Prítomných na začiatku pietnej spomienky privítal primátor Brezovej pod Bradlom Jaroslav Ciran.

Štefánik patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenských dejín, bol významný diplomat, politik, štátnik, vojak a tiež vedec, astronóm a cestovateľ. Bol jedným zo zakladateľov spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy. Spolu s talianskymi letcami je pochovaný na mohyle na vrchu Bradlo, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Výročie úmrtia Štefánika je na Slovensku pamätným dňom.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam, foto a videozáznam.