NRSR: Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Bratislava 18. apríla (TASR) - Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Kotlár (SNS) požiadal Finančnú správu (FS) SR o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta (MOM). Ak by výsledky ukázali "katastrofálne straty" zo štátnej pokladnice, dá preveriť všetky subjekty prevádzkujúce MOM. Po vyhodnotení dát nevylúčil prípadné trestné oznámenie.

"Vybral som zhruba 80, myslím, že okolo 86 subjektov, u ktorých sa tržby pohybovali v neúmerne vysokých číslach v rokoch fungovania MOM. Predložil som aj úvahu, z ktorej budú zrejmé dôvody žiadosti," povedal Kotlár. Z dostupných informácií podľa vlastných slov analyzoval zisky firiem, aby preskúmal vývoj ich tržieb. Pozrieť sa chce na porovnanie finančných tokov s vyťaženosťou jednotlivých pracovísk vzhľadom na príspevky od štátu, najmä v závere pandémie. V niektorých prípadoch sa obáva účelového spájania, zriadenia alebo zániku subjektov. Dodal, že všetko má byť predmetom vyšetrovania.

FS zároveň žiada o ďalšie informácie a dáta. Porovnať chce množstvo registrovaných MOM a zmlúv v centrálnom registri zmlúv. U vybraných subjektov žiada vyšpecifikovať mesačné dotácie a príplatky. "Aby som to mohol porovnať s dátami o reálne uskutočnených výkonoch," ozrejmil. Takisto žiada vyčísliť celkovú sumu, ktorú štát na MOM vynaložil, či informácie, ktoré subjekty popri štátnej dotácii vyberali aj iné poplatky od občanov.