NRSR: MZ avizuje stretnutie k štandardnému postupu k osobám s transsexualizmom

Bratislava 22. apríla (TASR) - Počas mája by sa malo konať stretnutie predstaviteľov Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, Ministerstva vnútra SR, Ministerstva spravodlivosti SR, ako aj zástupcov odborníkov a zástupcov osôb, ktoré sú v procese tranzície. Na pondelkovom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny to oznámili predstavitelia MZ. Členovia výboru sa pýtali na okolnosti zrušenia Štandardného postupu pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom.

Generálny riaditeľ sekcie zdravia na MZ Peter Čvapek priblížil, že rezort zdravotníctva bude iniciovať stretnutie s ministerstvami a odborníkmi v prvej polovici mája. Verí, že v krátkej dobe sa záležitosť vyrieši a vyjasní sa, aké budú potrebné kroky k administratívnemu ukončeniu procesu tranzície.

Štátny tajomník MZ Ladislav Slobodník ozrejmil, že prijatie štandardu nebolo v spoločnosti dostatočne komunikované a zdôvodnené. Zopakoval stanovisko MZ, že hoci ide o špecificky vysoko odbornú záležitosť medicínskej úrovne, má aj etický a celospoločenský dosah. Hovoril o nezrovnalostiach v administratívno-technických postupoch, keďže zatiaľ nie je doriešený postup v súvislosti so zápisom do matriky či zmeny rodného čísla.

Podľa predsedníčky ľudskoprávneho výboru Lucie Plavákovej (PS) nedošlo k zrušeniu štandardu z odborných medicínskych dôvodov, ale na nátlak jednej z koaličných strán, preto chceli o téme na výbore diskutovať. Aj členka výboru Vladimíra Marcinková (SaS) tvrdí, že šlo o politické rozhodnutie. Poslankyňa Zuzana Števulová (PS) predniesla návrh uznesenia, podľa ktorého by výbor vyzval MZ na urýchlené opätovné prijatie štandardu. Navrhovala tiež, aby bol na avizované stretnutie prizvaný aj zástupca ľudskoprávneho výboru. Návrh uznesenia však nezískal dostatočnú podporu členov.