NRSR: Pellegriniho poslanci podporili návrh na mimoriadnu schôdzu k hraniciam

Bratislava 13. septembra (TASR) - Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR z Hlasu-SD podporili návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom zaviazať vládu k obnove kontrol na hraniciach s Maďarskom. Líder strany Peter Pellegrini na stredajšej tlačovej konferencii ocenil, že vláda zrušila mimoriadnu situáciu pre ochorenie COVID-19. Stále sa však podľa neho nenaplnili ďalšie nevyhnutné kroky.

"Keďže nepočujeme odpovede na otázky o tom, čo sa ide diať, tak sme spolu s kolegami podpísali návrh na zvolanie novej mimoriadnej schôdze o riešení migrácie a ochrane hranice SR. Zo strany vlády, premiéra Ľudovíta Ódora a prezidentky Zuzany Čaputovej nepočujeme žiadne konkrétne odpovede na otázky, ktoré trápia občanov," podotkol Pellegrini.

Schopnosť brániť vlastnú štátnu hranicu je podľa jeho slov základným prejavom suverenity štátu. V rámci riešení situácie s migráciou podčiarkol potrebu zaisťovať nelegálnych migrantov, kým sa dôkladne nepreverí ich totožnosť. "Nie zapísať im na papierik vymyslené meno a vymyslený dátum narodenia, ale poctivo overiť, či naozaj takýto človek existuje a či nepredstavuje možnú hrozbu. Až po takomto overení môžu dostať akýkoľvek papierik od polície," zdôraznil.

Zopakoval, že Hlas-SD naďalej žiada odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana. Ten si podľa Pellegriniho pomýlil svoju prácu s politikou a opätovne pri ochrane bezpečia slovenských občanov zlyhal.

Smer-SD podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. Podporiť ho mali aj ďalší nezaradení poslanci. Strana apeluje na zatvorenie hraníc s Maďarskom pre prílev nelegálnych migrantov. Upozorňuje na možné zhoršenie situácie, ak hranice zatvoria Nemecko a Česká republika.