NRSR: Spôsob zmeny rodného čísla sa nebude upravovať

Bratislava 7. mája (TASR) - Spôsob zmeny rodného čísla sa nebude upravovať. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok nepodporili novelu zákona o rodnom čísle z dielne Richarda Vašečku a Anny Záborskej (obaja Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorá zmenu predpokladala. Novelou chceli zabezpečiť, aby bolo možné zmeniť rodné číslo osoby pri nesprávne určenom pohlaví osoby na základe lekárskeho posudku, ktorý je potvrdením genetických výsledkov určenia skutočného biologického pohlavia.

V zákone chceli poslanci ponechať možnosť administratívnej zmeny rodného čísla nesprávne určeného pohlavia. Podmienkou mal ostať lekársky posudok, ktorý mal preukazovať na základe genetických testov, že v minulosti došlo k nesprávnemu určeniu pohlavia. "V prípade požadovania zmeny rodného čísla z iného dôvodu zmeny pohlavia neviaže štát povinnosť zabezpečenia a evidencie administratívnej zmeny. S ohľadom na funkcie a potreby štátu a spoločnosti je rozhodujúca a smerodajná evidencia skutočnej biologickej reality pohlavia, aby bolo možné aplikovať právny poriadok v súlade s pôvodne zamýšľaným zámerom zákonov," uviedli predkladatelia.

Hlavným cieľom návrhu bolo podľa poslancov posilnenie právnej istoty tak, aby sa zabezpečil v aplikačnej praxi ústavne konformný výklad pojmu pohlavie.