Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Bratislava 19. apríla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu. Je zároveň hrdá na to, že mnohým na Slovensku záleží na osude susednej Ukrajiny. Uviedla to na sociálnej sieti.

"Podporujem túto iniciatívu, pretože je to správna vec. Naše príspevky do tejto iniciatívy sú vyjadrením solidarity a pomoci obetiam nevyprovokovanej agresie," napísala Čaputová.

Občianska zbierka reaguje na iniciatívu Českej republiky na nákup delostreleckých nábojov pre Ukrajinu a jej armádu. Doteraz sa v nej vyzbieralo viac ako 2,14 milióna eur. Český premiér Petr Fiala vo štvrtok (18. 4.) povedal, že česká vláda našla cestu, ako využiť financie z občianskej zbierky na Slovensku v prospech iniciatívy.

Občiansku zbierku podporilo aj opozičné Progresívne Slovensko (PS). Podľa hnutia je to dôkaz, že Slovensko sa nenechá ťahať preč z EÚ. "Už dva milióny eur vyzbierali Slováci na to, aby sa Ukrajina mohla brániť - lebo vedia, že bráni aj nás. Na rozdiel od vlády, ktorá českú iniciatívu na nákup munície odmietla podporiť," uviedol predseda PS Michal Šimečka.

K iniciatíve Českej republiky sa pripojilo už viac ako 20 európskych štátov. Slovensko sa ako štát do iniciatívy nezapojilo. Podľa premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) nemá konflikt na Ukrajine vojenské riešenie.