Slovenskí europoslanci žiadajú spravodlivé vyriešenie Chovancovej smrti

Brusel/Bratislava 27. marca (TASR) - Skupina ôsmich slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) v stredu zaslala list na adresu Európskej komisie, v ktorom vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím belgického vyšetrovacieho súdu, ktorý odložil rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade smrti Jozefa Chovanca. Informuje o tom spravodajca TASR.

"Vyšetrovanie trvá už šiesty rok a táto situácia sa dotýka nielen Slovenska a Belgicka, ale aj Európskej únie (EÚ). Uvedomujeme si subsidiaritu vo veciach spravodlivosti v národných štátoch, ale zároveň sme presvedčení, že aj európskym inštitúciám musí záležať na spravodlivosti v EÚ," uvádza sa liste. Pod výzvu pre eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa sa podpísali Ivan Štefanec, Vladimír Bilčík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Eugen Jurzyca, Miriam Lexmann, Jozef Mihál, Peter Pollák a Katarína Roth Neveďalová.

Chovanec zomrel vo februári 2018 po zatknutí belgickou federálnou políciou na bruselskom letisku Charleroi a následnom kontroverznom zákroku policajtov v cele predbežného zadržania. Vyšetrovací súd sa prípadom zaoberal tento týždeň, opäť by mal rozhodovať 3. júna. Prokuratúra je za zrušenie obvinení, zatiaľ čo civilná strana žiada o postúpenie veci trestnému súdu.