SME RODINA dominovala v spravodajstve

Spravodajstvo - Televízia a online

V rámci monitoringu sme sa pozreli na to, ako na konci júna a začiatku júla spravodajsky pokrývali vybrané televízie a online médiá kandidujúce strany a koalície, ako aj ďalšie relevantné subjekty.

Dnes sme uverejnili v poradí druhú monitorovaciu správu, ktorá zahŕňa obdobie od 19.6. do 2.7. 2023 a zameriava sa na prezentáciu politických strán a koalícií kandidujúcich vo voľbách, ako aj ďalších relevantných aktérov v spravodajských reláciách. Prvá správa analyzovala účasť aktérov v politických diskusiách.

Z našich zistení vyplýva, že SME rodina dominovala v spravodajstve všetkých monitorovaných televízií, predovšetkým kvôli kauze domáceho násilia predsedu strany Borisa Kollára. Z kandidujúcich strán a koalícii dostala druhý najväčší priestor vo všetkých televíziách súhrnne koalícia OĽANO, Kresťanská únia a Za ľudí, za ňou SASKA, potom Demokrati, a SMER-SSD.

Najviac zobrazovaným politickým subjektom bola vláda odborníkov pod vedením Ľudovíta Ódora, ktorá však získala menší priestor ako vláda Petra Pellegriniho v porovnateľnom období pred voľbami v roku 2020. Okrem RTVS venovali televízie pomerne obmedzený priestor prezidentke Zuzane Čaputovej. Taktiež pomerne malý priestor získali preferenčne silné strany PS a HLAS-SD.

Podobne ako v televíziách, aj v monitorovaných online médiách získala najväčší priestor súčasná vláda. V porovnaní s televíziami získala väčší percentuálny podiel aj prezidentka  Z. Čaputová. Čo sa týka kandidujúcich subjektov, najviac získala SME rodina, potom koalícia OĽANO, KÚ a ZL, SMER-SSD, SASKA, Demokrati, PS, a HLAS-SD.

Podrobné výsledky monitoringu sú k dispozícií na našej web stránke www.memo98.sk.  

V ďalších monitorovacích správach budeme pravidelne publikovať výsledky monitoringu sociálnych sietí ako aj výsledky monitoringu televízií a online médií za ďalšie obdobia až do konca volebnej kampane.