Súhrn domáceho spravodajstva - 7. mája - 17.30

Baku 7. mája (TASR) - Rozvoju vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Azerbajdžanom, ktorý je v súčasnosti veľmi nízky na úrovni iba 79 miliónov eur, nič nebráni. Veľký potenciál je v oblasti energetiky, zbrojárstva, ale aj ďalšej vzájomnej spolupráce firiem z obidvoch krajín. Uviedol to v utorok po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). Pri tejto príležitosti pozval azerbajdžanského prezidenta na návštevu Slovenskej republiky.

https://etasr.sk/article/20673642

Bratislava 7. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa po víkendovej prestávke vrátili v utorok ráno do lavíc. Rokovanie začali návrhom poslankyne Veroniky Remišovej (OĽANO, Za ľudí, KÚ), ktorá by chcela uznesením odsúdiť "škandalózne správanie predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý mimoriadne nevhodným a agresívnym spôsobom ponížil štátnych úradníkov a zdegradoval úroveň verejnej debaty".

https://etasr.sk/article/20673175

Bratislava 7. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli uznesenie, ktorým by odsúdili správanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) voči štátnym úradníkom. Poslankyňa Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, Za ľudí) návrh predložila ešte v decembri 2023.

https://etasr.sk/article/20673472

Bratislava 7. mája (TASR) - Parlamentný brannobezpečnostný výbor v utorok nerokoval o zmenách v Policajnom zbore. Poslanci neschválili program mimoriadnej schôdze iniciovanej opozíciou. Predseda výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) považuje rokovanie o téme aktuálne za predčasné. Člen výboru Juraj Krúpa (SaS) hovorí o marení výkonu fungovania výboru.

https://etasr.sk/article/20673921

Bratislava 7. mája (TASR) - Široká verejnosť nebude mať možnosť overiť si registráciu zdravotníckeho pracovníka prostredníctvom portálu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Parlament v utorok odmietol návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou z dielne poslancov Národnej rady (NR) SR z KDH Petra Stachuru a Františka Majerského.

https://etasr.sk/article/20673426

Bratislava 7. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli návrh zákona z dielne poslancov opozičného KDH, ktorým chceli zabrániť prenášaniu nákladov spojených s manažmentom zdravotnej starostlivosti na pacienta. Novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti plénum neposunulo do druhého čítania.

https://etasr.sk/article/20674124

Bratislava 7. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli novelu zákona o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, ako aj novelu zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov (ITP). Obe predložil opozičný poslanec Juraj Krúpa (SaS).

https://etasr.sk/article/20673434

Bratislava 7. mája (TASR) - Národná rada (NR) SR v utorok neprijala uznesenie k druhému výročiu vojenskej agresie Ruska na Ukrajine. Návrh vo februári predložila skupina opozičných poslancov. Chceli tak primäť vládnu garnitúru podporovanú parlamentnou väčšinou, aby jednoznačne pred európskou verejnosťou, ako aj pred domácimi voličmi deklarovala svoj postoj k vojenskej agresii.

https://etasr.sk/article/20673491

Bratislava 7. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR zaradili do programu aktuálnej schôdze návrh vlády na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o ochrane prírody a krajiny. Podľa novely by sa mali postupy pri výrube drevín zjednodušiť. Envirorezort to považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch.

https://etasr.sk/article/20673584

Bratislava 7. mája (TASR) - Novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú má na stole parlament a týka sa regulácie premnožených medveďov, nie je v predloženej podobe funkčná ani bezpečná pre ľudí. Tvrdí to poslankyňa Národnej rady (NR) SR Tamara Stohlová (PS), a preto v pléne predloží deväť pozmeňujúcich návrhov.

https://etasr.sk/article/20673742

Bratislava 7. mája (TASR) - Spôsob zmeny rodného čísla sa nebude upravovať. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok nepodporili novelu zákona o rodnom čísle z dielne Richarda Vašečku a Anny Záborskej (obaja Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorá zmenu predpokladala. Novelou chceli zabezpečiť, aby bolo možné zmeniť rodné číslo osoby pri nesprávne určenom pohlaví osoby na základe lekárskeho posudku, ktorý je potvrdením genetických výsledkov určenia skutočného biologického pohlavia.

https://etasr.sk/article/20674137

Bratislava 7. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli novelu školského zákona, v ktorom poslankyňa Tina Gažovičová (PS) navrhovala vytvoriť podporný mechanizmus na uľahčenie prípravy školy na vzdelávanie dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Podľa návrhu mohol zákonný zástupca dieťaťa so zdravotným znevýhodnením mať možnosť podať spádovej materskej alebo základnej škole ohlásenie o plánovanom nástupe takéhoto dieťaťa.

https://etasr.sk/article/20673453

Bratislava 7. mája (TASR) - Zloženie členov rady školy v reedukačných centrách a diagnostických centrách sa nebude meniť. Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli v utorok novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve z dielne SaS, ktorá zmenu navrhovala. SaS neuspela ani s novelou zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Plénum ju odmietlo. Skupina poslancov za SaS ňou chcela oslobodiť sprievodcov maloletých pacientov do 12 rokov od úhrady poplatkov za ich pobyt v nemocnici.

https://etasr.sk/article/20673458

Bratislava 7. mája (TASR) - Národná rada (NR) SR v utorok odmietla návrh uznesenia k členstvu Slovenskej republiky v Európskej únii. Predložili ho poslanci z klubu Slovensku, KÚ, Za ľudí. V dokumente mal parlament deklarovať, že sa hlási k členstvu SR v Európskej únii, bude podporovať rozvoj vzájomných vzťahov a naďalej rešpektuje rozhodnutie občanov Slovenskej republiky.

https://etasr.sk/article/20673485

Bratislava 7. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR neprijali uznesenie týkajúce sa tzv. súdneho aktivizmu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Návrh uznesenia predložili poslanci Anna Záborská a Richard Vašečka (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

https://etasr.sk/article/20673483

Bratislava 7. mája (TASR) - O návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z funkcie bude Národná rada (NR) SR rokovať v piatok (10. 5.) ráno. Plénum o tom rozhodlo v utorok.

https://etasr.sk/article/20674494

Bratislava 7. mája (TASR) - SaS nepodporí navrhované zmeny vo fungovaní detských ambulantných pohotovostných služieb (APS). Strana síce v mnohých prípadoch súhlasí so skrátením ich fungovania, považuje za dôležité spolu s tým zaviesť aj poplatky za zneužívanie urgentov. V utorok o tom informovala poslankyňa Národnej rady (NR) SR Jana Bittó Cigániková (SaS).

https://etasr.sk/article/20674123

Baku/Bratislava 7. mája (TASR) - Slovenská republika je dlhodobo známa vysokou úrovňou ťažkého a osobitne obranného priemyslu. Mnohé krajiny chcú preto so Slovenskom v tejto oblasti spolupracovať. Počas oficiálnej návštevy Azerbajdžanu to vyzdvihol minister obrany Robert Kaliňák, ktorý je súčasťou delegácie premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD).

https://etasr.sk/article/20673781

Bratislava 7. mája (TASR) - Najväčší záujem o debarierizáciu stredných škôl je v Prešovskom a Košickom kraji. Naopak, najnižší záujem je zatiaľ z Bratislavského kraja. Cieľom projektu z plánu obnovy je odstránenie bariér či nákup strojov a prístrojov v 182 väčších stredných školách. Vyčlenených je na to takmer 33 miliónov eur. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

https://etasr.sk/article/20673884

Bratislava 7. mája (TASR) - Zvýšenie príspevku uznaným športom o 20 percent, finančná podpora viac ako 16 významných športových podujatí, ktoré ostali bez finančného krytia, i práca na legislatívnych úpravách, ktoré umožnia efektívnejšiu a jasnejšiu podporu športu. Za jedny z najdôležitejších zrealizovaných aktivít počas prvých 100 dní nového Ministerstva cestovného ruchu a športu SR to na utorkovej tlačovej konferencii označil šéf rezortu Dušan Keketi. Teší ho pritom pozitívna odozva zo strany športových zväzov.

https://etasr.sk/article/20673826

Bratislava 7. mája (TASR) - Správy o výdavkoch vynaložených na volebnú kampaň predložili všetci tohtoroční kandidáti na prezidenta SR v zákonom ustanovenej lehote. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. MV správy zverejnilo na svojom webe. Rezort zároveň vykonáva kontrolu a porovnanie údajov uvedených v správe s údajmi na transparentnom účte.

https://etasr.sk/article/20673954

Bratislava 7. mája (TASR) - V rámci európskych rokovaní majú členské štáty EÚ unikátny priestor na vzájomný dialóg a osobné stretnutia. Vieme počas nich otvorene hovoriť o problémoch, no rovnako o našich plánoch a podpore. Pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do EÚ to pre TASR uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD). Slovensko sa stalo členom EÚ 1. mája 2004.

https://etasr.sk/article/20673913

Stará Ľubovňa 7. mája (TASR) - Všetky najmenej rozvinuté okresy viac-menej kopírujú Atlas rómskych komunít, je preto potrebné prepojiť všetky zdroje z európskych fondov a nastaviť jednotlivé výzvy pre potreby konkrétnych regiónov. Na konferencii Efektívna inklúzia Rómov v najmenej rozvinutých okresoch, ktorá sa v utorok konala v Starej Ľubovni, to povedal štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Michal Kaliňák. Potenciál vidí najmä v sociálnych podnikoch a tiež v príkladoch dobrej praxe.

https://etasr.sk/article/20674048

Bratislava 7. mája (TASR) - Opozičné parlamentné hnutie Slovensko a mimoparlamentní Demokrati spúšťajú petície proti hazardu. Trvajú na tom, aby samosprávam ostali kompetencie v jeho regulácii.

https://etasr.sk/article/20674149

Bratislava 7. mája (TASR) - Hrozbami bombových útokov na školách sa zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA). Adresované boli viac ako 200 školám na takmer celom Slovensku. Polícia okamžite prijala potrebné opatrenia, aby zabránila možným následkom uvedeným v mailoch, ktoré boli školám doručené. Informovala o tom na sociálnej sieti.

https://etasr.sk/article/20673727

Bratislava 7. mája (TASR) - Nahlasovať bombu na školách je zvrhlé, aj keby to bolo z recesie. Na sociálnej sieti to uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) v reakcii na nahlásenie výbušnín vo viacerých školách na Slovensku. Dúfa, že polícia páchateľa vypátra.

https://etasr.sk/article/20673691

Bratislava 7. mája (TASR) - Anonymné nahlasovanie bômb je trestným činom. Páchateľom hrozia vysoké tresty odňatia slobody, prípadne aj doživotie. Polícia žiadny oznam nepodceňuje a venuje mu dostatočnú pozornosť. TASR o tom informovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR.

https://etasr.sk/article/20673600

Bratislava 7. mája (TASR) - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizoval, že bude iniciovať čo najprísnejšie opatrenia a tresty pre páchateľov, ktorí nahlasujú falošné bombové útoky. Uviedol to v utorok na sociálnej sieti.

https://etasr.sk/article/20674128

Bratislava 7. mája (TASR) - Polícia doposiaľ v utorok eviduje celkovo 1323 bombových hrozieb na školy. Informovala o tom na sociálnej sieti.

https://etasr.sk/article/20674454

Bratislava 7. mája (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) aj celú vládu, aby neschválili medializované zmeny týkajúce sa výstavby novej národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský apeluje na to, aby bol projekt postavený na bratislavských Rázsochách, tak ako bolo plánované. Informoval o tom po utorkovom stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD) na pôde rezortu.

https://etasr.sk/article/20674348

Bratislava 7. mája (TASR) - Zásoby krvných skupín A, AB a 0 s negatívnym Rh faktorom sú hraničné. Národná transfúzna služba (NTS) SR o tom informovala na sociálnej sieti. Ľudí s týmito krvnými skupinami vyzvala na darovanie.

https://etasr.sk/article/20673511

Bratislava 7. mája (TASR) - Súťaž na projekt OnkoAsist stále nie je uzavretá. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) postupne vyhodnocuje predložené ponuky. Deklarovalo, že projekt, ktorý má zlepšiť manažment pacientov s rakovinou, zrealizovať plánuje. Vyplýva to z jeho stanoviska pre TASR.

https://etasr.sk/article/20673324