Voľby23: Strany okolo MF chcú reformovať spravodajské služby i posilniť odolnosť

Bratislava 5. septembra (TASR) - Modernizácia bezpečnostných zložiek, lepšia kontrola ich hospodárenia, viac policajtov v teréne, reforma spravodajských služieb či zvýšenie odolnosti spoločnosti patria medzi priority spoločnej kandidátky strán okolo Maďarského fóra (MF) v oblasti bezpečnosti. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval kandidát na poslanca Národnej rady SR Pavel Macko.

"Potrebujeme profesionálne bezpečnostné zložky, ktoré sú apolitické, bezvýhradné lojálne SR a jej občanom a nie figúrkami a nástrojmi v rukách politikov," vyhlásil Macko.

Strany na kandidátke považujú za potrebné modernizovať Ozbrojené sily SR, spravodajské služby i políciu. Prioritou je posilnenie protivzdušnej obrany. Trvajú aj na plnení záväzkov v rámci členstva v NATO. Cieľom strán je tiež vrátiť policajtov do terénu bez radikálneho zvyšovania počtu príslušníkov, najmä znížením administratívy či využitím výhod digitálneho štátu.

Chcú tiež zvýšiť celkovú odolnosť spoločnosti, napríklad sfunkčnením systému záloh alebo zriadením dobrovoľných zborov. Navrhujú tiež zriadenie stáleho operačného centra v podriadenosti bezpečnostnej rady štátu pre lepšie reakcie na krízy.

Spravodajské služby treba podľa strán zreformovať. "Chceme oddeliť vonkajšie spravodajstvo od vnútorného kontrarozviedneho spravodajstva a vytvoriť vnútornú kontrarozviedku po vzore Nemecka," načrtol Macko s tým, že Slovenskú informačnú službu by zrušili. Presadzujú tiež lepšiu kontrolu hospodárenia bezpečnostných zložiek. Zámerom je aj aktívna ochrana krajiny proti hybridným hrozbám.

Aktuálnu migračnú krízu je podľa strán potrebné riešiť na úrovni Európskej únie. Potrebné je podľa Macka chrániť schengenské hranice a dôsledné dodržiavanie readmisných dohôd. Riešenie vidí aj v rokovaní EÚ s krajinami, ktoré sú blízko vojnového konfliktu. Je za posilnenie policajných hliadok aj ich prípadné doplnenie o príslušníkov Ozbrojených síl SR. Za potrebné považuje aj zrýchliť administratívne kroky, posilniť kapacity a zriadiť dočasné ubytovanie pre čakateľov. Odmieta zatváranie vnútorných schengenských hraníc.

UPOZORNENIE: TASR k správe ponúka zvukový záznam.