Voľby24: K. Forró podporí v 2. kole prezidentských volieb P. Pellegriniho (2)

Bratislava 27. marca (TASR) - Predseda strany Maďarská aliancia Krisztián Forró podporí v druhom kole prezidentských volieb predsedu Národnej rady (NR) SR a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Informovali o tom na spoločnej stredajšej tlačovej konferencii. Forró kandidoval v prvom kole volieb, do druhého nepostúpil.

"V tejto chvíli a za týchto podmienok si myslím, že by bolo alibistické povedať, nech sa ľudia rozhodnú," uviedol Forró a podčiarkol potrebu určiť smerovanie krajiny. Preto si myslí, že za súčasných podmienok je práve Pellegrini ako prezident najlepšou voľbou pre Slovensko a pre každého, pre koho sú dôležité regióny, národnostné komunity či mier.

Pellegrini skonštatoval, že s Forróm majú za sebou nejaké rokovania, poznajú sa a na mnohé aj medzinárodné otázky majú podobné postoje. Zhodli sa podľa jeho slov v otázke vojny na Ukrajine aj v potrebe vyrovnávať regionálne rozdiely. Zopakoval, že ako prezident chce spájať občanov bez ohľadu na národnosť a mieni dať aj maďarskej komunite pocítiť, že jej členovia sú plnohodnotnými občanmi Slovenska. Dodal, že našli i ďalšie možnosti spolupráce.

"Nie som žiadny začiatočník a viem čo prezident váhou svojej osobnosti vie dosiahnuť," povedal na margo reálnych možností prezidenta presadiť niektoré z vízií. Podčiarkol pritom potrebu spolupráce vlády a hlavy štátu a je presvedčený, že by dokázal v tomto smere vplývať na vládu.

Čo sa týka postupu strany Maďarská aliancia, podľa slov Forróa budú mať ešte večer predsedníctvo. Skonštatoval, že predsedníctvo už skôr rozhodlo, že bude s Pellegrinim rokovať, predostreli mu témy a našli na nich zhodu.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Forró získal v prvom kole volieb 2,9 percenta hlasov voličov.

UPOZORNENIE: Správa bola aktualizovaná v titulku a rozšírená o 3. až 5. odsek.