Stránka INFOVOLBY.SK spustená

parl-volby_logo-3.png

Neviete koho voliť? Mesiac a pol pred voľbami spúšťame infoservis, vrátane volebnej kalkulačky, ktorého ambíciou je pomôcť voličom zorientovať sa v ponuke strán, ktoré kandidujú v septembrových parlamentných voľbách.

Neviete koho voliť?
Pomôže Vám infoservis a čoskoro aj volebná kalkulačka

MEMO 98 v spolupráci s českou organizáciou KohoVolit.eu realizuje projekt volebnej kalkulačky, ktorého ambíciou je pomôcť voličom zorientovať sa v ponuke strán, ktoré kandidujú v septembrových parlamentných voľbách.

Často počujem alebo čítam, že ľudia nevedia, koho majú voliť. S volebnou kalkulačkou zistíte, kto bude najlepšie reprezentovať vaše názory a postoje“ povedal Rasťo Kužel z MEMO 98. „Špeciálne sa zameriame aj na mladých voličov, verím, že ich náš projekt osloví a prídu voliť. Keď sa na to vykašlú, rozhodnú o nich iní, ktorí voliť prídu.“

Volebná kalkulačka je jednoduchý test, ktorý porovnáva politické postoje užívateľa s postojmi politických strán, či kandidátov. Stačí zodpovedať na niekoľko otázok a na záver sa dozviete, do akej miery sa Vaše názory zhodujú s deklarovanými postojmi kandidujúcich subjektov. Na otázky stačí odpovedať áno, nie alebo neviem a kalkulačka vypočítava zhodu medzi Vašim pohľadom a pozíciou politických strán, či kandidátov.

Prvá z verzií kalkulačky bude k dispozícii do konca augusta a ďalšie dve začiatkom septembra na informačnom portáli www.infovolby.sk, kde je už v súčasnosti k dispozícii široké spektrum informácií súvisiacich s nadchádzajúcimi voľbami.

Ako informoval Ivan Godársky z MEMO 98, ambíciou infovolieb.sk je “prinášať občanom, médiám, politickým subjektom, ich kandidátom, ako aj štátnym inštitúciám, mimovládnym organizáciám a medzinárodnej komunite komplexný volebný infoservis – všetko naozaj potrebné pod jednou strechou“.

Všetci návštevníci www.infovolby.sk majú k dispozícii profily strán a ich volebných lídrov, vizuálnu stránku kampaní (bilbordy, videá), linky na stránky strán (webové, aj sociálnych sietí), stránky médií, relevantných štátnych inštitúcií (Ministerstvo vnútra, Štátna komisia pre voľby, Rada pre mediálne služby), mimovládnych organizácií a ich volebných projektov, prieskumy verejnej mienky, monitoring médií, manuál voliča, bezplatnú právnu pomoc, ako aj dôležité právne predpisy.