Vyjadrenie: MZVEZ: Slovensko a Srbsko majú záujem posilniť spoluprácu

Bratislava 19. apríla (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky Marek Eštok prijal v piatok 19. apríla 2024 v Bratislave nového veľvyslanca Srbskej republiky Aleksandra Nakiča. Témou rokovania bola predovšetkým diskusia o možnostiach rozvíjania slovensko-srbského partnerstva a súčasne plánovaná návšteva Srbska predstaviteľov vlády SR a rezortu diplomacie.

V rámci úvodného stretnutia partneri ocenili vysokú úroveň bilaterálnych vzťahov s výrazným potenciálom pre jej ďalší rozvoj, a to najmä v hospodárskej oblasti. "Vysoká úroveň politického dialógu by sa mala reflektovať aj do výsledkov v ekonomickej oblasti. Srbsko je naším najdôležitejším obchodným partnerom v regióne, čo sa tiež prejavuje v náraste našej obchodnej výmeny. Verím, že návšteva predsedu vlády SR Roberta Fica v Srbsku, ktorú momentálne plánujeme, prispeje k zintenzívneniu spolupráce," uviedol Marek Eštok a doplnil, že pracovná cesta slovenského premiéra, ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí spolu so štátnym tajomníkom by sa mala uskutočniť už v nadchádzajúcich mesiacoch.

Veľvyslanec A. Nakič sa poďakoval za pretrvávajúcu podporu Srbska zo strany Slovenska a požiadal o principiálny postoj v otázke prijímania Kosova za člena Rady Európy, keďže v tejto otázke nie je medzi členskými krajinami EÚ konsenzus. SR spolu s ďalšími štátmi Kosovo ako samostatný štát dodnes neuznala a je proti jeho členstvu v Rade Európy, čo deklaroval na tohtotýždňovom stretnutí so srbským veľvyslancom aj šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár.

Štátny tajomník M. Eštok rovnako vyzdvihol podporu srbských inštitúcií pre slovenskú národnostnú menšinu žijúcu v Srbsku a poďakoval za iniciatívu a podporu vlády pre zápis kovačického naivného umenia do Zoznamu svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, k čomu by malo dôjsť na základe rozhodnutia Medzivládneho výboru UNESCO na ochranu nehmotného dedičstva už v tomto roku.

TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.