Vyjadrenie: MZVEZ: Spolupráca štátov Iniciatívy Trojmoria môže podporiť...

Vyjadrenie: Spolupráca štátov Iniciatívy Trojmoria môže podporiť investície na Slovensku

Bratislava 15. marca (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec dnes (15. marca 2024) vystúpil v priestoroch Poľského inštitútu v Bratislave na konferencii "Iniciatíva Trojmoria - Diskusia o možnostiach dosiahnutia cieľov regionálnej hospodárskej politiky". Podujatie zorganizovalo Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave a Veľvyslanectvo Litovskej republiky vo Viedni akreditované pre SR v spolupráci s Veľvyslanectvom Rumunskej republiky v Bratislave, Slovenskou spoločnosťou pre zahraničnú politiku a Centrom pre východné štúdie z Varšavy. Cieľom diskusie bolo otvoriť tému dosiahnutia cieľov v regionálnej hospodárskej politike jednotlivých štátov Európskej únie s dôrazom na presadzovanie spoločných krokov v rámci Únie.

"Iniciatíva Trojmoria má významný ekonomický a infraštruktúrny rozmer, je to vynikajúca platforma poskytujúca priestor sadnúť si za jeden stôl a rokovať. Pomáha zlepšiť konektivitu krajín Európskej únie od severu na juh a náš politický dialóg, ale súčasne aj spoločne rozvíjať infraštruktúrne aktivity," uviedol štátny tajomník R. Chovanec, podľa ktorého sa v súčasnom geopolitickom kontexte efekt konsolidovanej spolupráce znásobuje, a to najmä pri realizácii strategických projektov, ktoré prispievajú k oživeniu hospodárstva, ako i k strategickej odolnosti regiónov. "Vítame tiež zámer zriadenia nového Inovačného fondu Iniciatívy Trojmoria, ktorý by mohol lepšie zabezpečovať potreby slovenských podnikateľských subjektov, obzvlášť pri podpore financovania činnosti malých a stredných podnikateľov," zdôraznil R. Chovanec a dodal, že ide rovnako o vhodnú príležitosť pre spoločnosti so zámerom angažovať sa v renovačných projektoch na Ukrajine.

Štátny tajomník Rastislav Chovanec sa pri príležitosti dnešnej konferencie stretol s veľvyslancom s osobitným poslaním pre prepojenia a Iniciatívu Trojmoria Ministerstva zahraničných vecí Litovskej republiky Gediminasom Varvuolisom, s ktorým prediskutovali prípravu samitu Inciatívy Trojmoria, ktorý sa uskutoční spolu so 6. ročníkom Podnikateľského fóra onedlho v Litovskej republike. Štátny tajomník rokoval zároveň s poľským kolegom Jakubom Wiśniewskim o rozvoji slovensko-poľskej ekonomickej spolupráce.

Iniciatíva Trojmorie vznikla v roku 2016. Predstavuje fórum 13 členských krajín EÚ (Bulharsko, Česko, Estónsko, Grécko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko) zamerané na spoluprácu s cieľom zlepšenia prepojenia medzi Baltským, Jadranským a Čiernym morom.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

UPOZORNENIE: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.