Vyjadrenie: MZVEZ: SR podporuje aktívnu úlohu EÚ pri znižovaní napätia na...

Vyjadrenie: MZVEZ: SR podporuje aktívnu úlohu EÚ pri znižovaní napätia na Blízkom východe

Bratislava 16. apríla (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok sa dnes (16. apríla 2023) zúčastnil prostredníctvom videokonferencie neformálnej diskusie ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie k mimoriadnej situácii na širšom Blízkom východe. V rámci diskusie podporil jednotnú reakciu EÚ, ktorá musí aktívne prispievať k upokojeniu situácie po bezprecedentnom útoku Iránu na Izrael a zdôraznil potrebu návratu k mierovému riešeniu sporov.

"S európskymi partnermi sme jednohlasne odsúdili iránsky útok, potvrdili záväzok voči bezpečnosti Izraela a odhodlanosť prispieť k zmierneniu napätia a posilneniu bezpečnosti celého regiónu," uviedol po rokovaní štátny tajomník M. Eštok.

Ministri a štátni tajomníci zahraničných vecí členských štátov Európskej únie vyzvali všetky strany na zachovanie maximálnej zdržanlivosti pri ďalších krokoch. Snahe o zníženie napätia a hľadanie mierového riešenia má napomôcť tiež aktívnejšia diplomacia s kľúčovými krajinami regiónu.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.