Vyjadrenie: MZVEZ SR: Slovenská republika posilňuje spoluprácu s Tuniskom

Bratislava 12. marca (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec privítal 12. marca 2024 v Bratislave mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Tuniskej republiky so sídlom v Budapešti Abdelkarima Hermiho. Stretnutie potvrdilo, že obidve strany majú záujem rozvíjať bilaterálne vzťahy a Slovensko plánuje posilniť hospodársku spoluprácu novými aktivitami.

Tunisko je dlhoročným slovenským obchodným partnerom a jedným z najväčších v severnej Afrike. "Naša vzájomná obchodná výmena má rastúcu tendenciu, Tunisko je preto jednou z krajín, kde vidíme potenciál na rozšírenie ekonomickej spolupráce," uviedol štátny tajomník Rastislav Chovanec s tým, že slovensko-tuniská obchodná výmena sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobila. Vlani dosiahla hodnotu vyše 302 miliónov eur. Slovenská republika exportuje do Tuniska predovšetkým automobily, elektrické prístroje či drôty a káble a dováža najmä komponenty pre automobilový priemysel. "S Tuniskom nadviazali intenzívne kontakty už firmy v bývalom Československu. Aktuálne vidíme priestor predovšetkým v oblasti energetiky, obnoviteľných zdrojov, vodného a odpadového hospodárstva, ale aj v odvetviach ako turizmus alebo rozširovanie železničnej infraštruktúry," dodal R. Chovanec.

Štátny tajomník informoval tuniského veľvyslanca aj o príprave slovenskej podnikateľskej misie, ktorú plánuje rezort diplomacie zrealizovať tento rok s cieľom presadenia sa slovenských firiem v Tunisku. V zlepšení hospodárskych vzťahov, ich rozvoji a aktívnom vyhľadávaní nových obchodných príležitostí pomôžu zároveň aktivity honorárneho konzulátu SR, ktorý zakladá Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v Tunise.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.