Vyjadrenie: MZVEZ: Štátny tajomník Chovanec: Spolupráca medzi Talianskom ...

Vyjadrenie: MZVEZ: Štátny tajomník Chovanec: Spolupráca medzi Talianskom a Slovenskom má značný potenciál rozvoja

Bratislava 8. novembra (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec sa 8. novembra 2023 v Bratislave stretol s talianskou štátnou tajomníčkou ministerstva zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Mariou Tripodiovou. Obaja sa zhodli na potrebe aj naďalej intenzívne rozvíjať bilaterálne vzťahy v širokej škále oblastí cez energetiku, obrannú spoluprácu, infraštruktúru, školstvo, výskum až po kultúru.

"Spolupráca medzi Talianskom a Slovenskom má značný potenciál rozvoja. Veľmi ma teší, že existuje záujem o jej ďalšie zintenzívnenie na politickej úrovni, v sektoriálnych politikách, ako aj v agende ekonomickej diplomacie. Taliansko je naším šiestym najvýznamnejším ekonomickým partnerom a jedným z najvýznamnejších investorov," pripomenul štátny tajomník Chovanec, ktorý privítal obojstranný záujem zorganizovať obchodné stretnutia medzi slovenskými a talianskymi spoločnosťami priamo v talianskych regiónoch.

R. Chovanec vyzdvihol pôsobenie talianskych firiem v oblasti energetiky a upozornil na možnosti rozvoja spolupráce aj v oblasti smart-cities a inovácií.

Štátna tajomníčka Tripodiová na stretnutí zároveň prezentovala kandidatúru Ríma na usporiadanie Svetovej výstavy EXPO 2030.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.