Vyjadrenie: MZVEZ: Zástupcovia Slovenska a Švédska oslávili v Košiciach Deň...

Vyjadrenie: MZVEZ: Zástupcovia Slovenska a Švédska oslávili v Košiciach Deň Európy aj najväčšiu investíciu na východnom Slovensku

Bratislava 7. mája (TASR) - Osláv Dňa Európy v Košiciach sa dnes na pozvanie štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Mareka Eštoka zúčastnil štátny tajomník pre záležitosti Európskej únie Švédskeho kráľovstva Christian Danielsson. Partneri absolvovali v rámci pracovného programu diskusiu so študentmi stredných škôl aj študentmi Technickej univerzity v Košiciach a navštívili priemyselný park Valaliky, v ktorom sa rozvíja kľúčová investícia švédskej automobilky.

Slovensko ako člen Európskej únie a európskeho jednotného trhu prilákalo významnú švédsku investíciu automobilovej spoločnosti Volvo, ktorá bude v priemyselnom parku Valaliky pri Košiciach vyrábať plne elektrické automobily. Slovensko aj Švédsko považujú túto investíciu za prioritu a chcú, aby bola zrealizovaná čím skôr. Štátny tajomník Marek Eštok potvrdil, že štátnu pomoc Slovenska vo výške 267 miliónov eur už schválila Európska komisia. "Investícia Volvo prispeje k tvorbe stoviek pracovných miest, regionálnemu rozvoju, ako i k ekologickému riešeniu dopravy. Švédsko investuje do regiónu východného Slovenska 1,2 miliárd eur," doplnil M. Eštok s tým, že po plnom spustení výroby bude továreň produkovať ročne až 250-tisíc vozidiel.

V súvislosti s oslavami 20. výročia vstupu SR do EÚ a zároveň pripomenutím si Dňa Európy 2024 navštívili štátni tajomníci taktiež Technickú univerzitu v Košiciach, kde diskutovali so študentmi. Debata potvrdila nielen záujem vysokoškolákov o európske témy, ale rovnako ich rozhľad a uvedomelosť, že Únia im ponúka jedinečné možnosti na štúdium, výskum a medziuniverzitnú spoluprácu so zámerom posunúť ich vedomosti, skúsenosti a zručnosti na vyššiu úroveň. "Ako občania EÚ máte príležitosti študovať a získavať skúsenosti kdekoľvek vo svete, je však dôležité, aby ste ich následne zúročili a využili práve na Slovensku," povedal študentom M. Eštok, podľa ktorého môže byť technická špecializácia študentov perspektívne využitá práve v automobilovom priemysle Volvo, kde budú môcť zastávať odborné a vysokošpecializované pracovné pozície. Technická univerzita v Košiciach má zároveň viac ako 40 % zahraničných študentov a spolupracuje so stovkami univerzít po celom svete.

Marek Eštok a Christian Danielsson sa spoločne prihovorili aj študentom stredných škôl z Košického kraja, ktorí dnes v Kine Úsmev v Košiciach absolvovali bohatý program zameraný na spoznávanie Európskej únie. Študentom pripomenuli, že cestovanie bez víz, štúdium bez obmedzení či práca v zahraničí s posilneným postavením zamestnancov, ktoré dnes bežne využívame, neboli pred 20 rokmi vôbec samozrejmosťou. "Je potrebné uvedomiť si, že EÚ nie je niečo cudzie, ale práve naopak, že sme jej riadnou súčasťou," zdôraznil M. Eštok.

Štátni tajomníci tiež absolvovali pracovné konzultácie, počas ktorých sa venovali slovensko-švédskym bilaterálnym vzťahom vrátane vzájomného obchodu a investícií a zároveň aktuálnym európskym témam.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

UPOZORNENIE: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.