Vyjadrenie: Poslanec Národnej rady SR M. Kuriak rokoval na ministerstve...

Vyjadrenie: Poslanec Národnej rady SR M. Kuriak rokoval na ministerstve životného prostredia na tému aktuálnej situácie výskytu medveďa hnedého na území SR

Bratislava 21. augusta (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Milan Kuriak rokoval so štátnou tajomníčkou Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky p. Katarínou Bútkovskou na tému ohľadom aktuálnej situácie výskytu medveďa hnedého na území Slovenskej republiky s osobitným zreteľom na oblasť Oravy a Liptova, kde je podľa poslanca situácia doslova kritická. Na stretnutí sa zúčastnil aj predseda poľovníckeho združenia Vitanová Dušan Ondrík, ktorý má s predmetnou problematikou bohaté skúsenosti.

Poslanec Kuriak sa zaujímal najmä o to, aké kroky plánuje ministerstvo uskutočniť v najbližšom období, aby došlo k zvýšenej ochrane obyvateľov SR či eliminácií útokov zo strany medveďa na obyvateľstvo či majetok spoločnosti. Kuriak prezentoval viaceré možnosti, ktoré by mohli zlepšiť súčasnú negatívnu situáciu. Okrem toho ministerstvu tlmočil aj obavy občanov dotknutých regiónov Oravy a Liptova. Kuriak zastáva názor, že stret medveďa s populáciou na Slovensku je už takmer na dennom poriadku. Okrem toho p. Ondrík prezentoval svoje skúsenosti zo strany poľovníckeho združenia ako aj možnosti zapojenia členov poľovníckych združení do prípadných zásahov proti problémovým jedincom.

Štátna tajomníčka Bútkovská na stretnutí prezentovala rôzne opatrenia, ktoré sa ministerstvo bude snažiť zrealizovať v priebehu mesiaca september. Pozitívnym krokom podľa ministerstva bude personálne posilnenie zásahového tímu, či možnosť obcí a miest uchádzať sa o dotácie na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom hnedým.

Na záver stretnutia poslanec Kuriak prejavil záujem stať sa členom špeciálnej komisie na riešenie problematiky ohľadom medveďa hnedého na Slovensku a apeloval na ministerstvo, aby sa členom tejto komisie stal aj zástupca za oblasť cestovného ruchu.

Poslanec po stretnutí zastáva názor, že táto problematika sa musí riešiť na odbornej ako aj politickej úrovni. Mrzí ho, že mimoriadny výbor NR SR pôdohospodárstvo a životné prostredie nebol dňa 18. 7.2023 uznášania schopný a preto podporuje zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, z dôvodu aby sa verejnosť konečne dočkala odpovede na otázku, ako sa tento problém bude ďalej riešiť.

TASR o tom informoval poslanec NR SR Milan Kuriak.

UPOZORNENIE: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.