Vyjadrenie: Rokovania v Džidde potvrdili záujem o mierové riešenie situácie ...

Vyjadrenie: Rokovania v Džidde potvrdili záujem o mierové riešenie situácie na Ukrajine

Bratislava 7. augusta (TASR) - Víkendové rokovania v Saudskej Arábii potvrdili záujem všetkých zúčastnených krajín o dosiahnutie mierového riešenia pokračujúcej ruskej vojenskej agresie na Ukrajine.

V meste Džidda sa stretli zástupcovia viac ako 40 štátov sveta zo všetkých kontinentov vrátane Ukrajiny, štátov G7, Brazílie, Južnej Afriky, Indie, viacerých afrických a latinsko-amerických krajín, ale aj Číny.

Cieľom pracovných rokovaní poradcov hláv štátov a vlád pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku bola diskusia o parametroch možného budúceho mierového riešenia prebiehajúcej vojny.

Slovensko na stretnutí zastupovali poradkyňa prezidentky pre zahraničnú politiku Jana Kobzová a poradca predsedu vlády pre zahraničnú poliliku Martin Kačo.

Napriek rôznym pohľadom na príčiny vojny, rokovania ukázali zhodu na základných princípoch, ktoré by malo odzrkadľovať budúce mierové riešenie. Ide najmä o rešpektovanie Charty OSN, predovšetkým princípov územnej celistvosti a zvrchovanosti Ukrajiny a neprípustnosť zmeny hraníc silou.

Účastníci rokovaní sa tiež zhodli na potrebe hľadať riešenia negatívnych globálnych dopadov vojny na potravinovú alebo jadrovú bezpečnosť vo svete. Väčšina z nich pritom vyjadrila podporu desaťbodovému mierovému vzorcu Ukrajiny.

Rokovania by mali pokračovať ďalším stretnutím na jeseň tohto roku.

TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

UPOZORNENIE: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.