Vyjadrenie: Slávnostné oceňovanie príslušníkov Hasičského a záchranného zboru

Bratislava 6. mája (TASR) - Dnes, 6. 5.2024 sa pri príležitosti osláv sviatku sv. Floriána - patróna hasičov uskutočnilo v priestoroch Akadémie policajného zboru v Bratislave slávnostné oceňovanie príslušníkov Hasičského a záchranného zboru. Slávnostný akt sa uskutočnil za prítomnosti ministra vnútra Slovenskej republiky Matúša Šutaja Eštoka, prvej štátnej tajomníčky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Lucii Kurilovskej, prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Adriána Mifkoviča a rektora Akadémie policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Minister vnútra spolu so štátnou tajomníčkou ministerstva vnútra a prezidentom Hasičského a záchranného zboru ocenili prítomných hasičov za dlhodobé a príkladné plnenie služobných povinností a za svedomitú a obetavú prácu v Hasičskom a záchrannom zbore. V rámci dnešného podujatia bolo odovzdaných aj niekoľko medailí za hrdinský čin a pamätné plakety prezidenta Hasičského a záchranného zboru.

Minister vnútra Slovenskej republiky pri príležitosti osláv sv. Floriána - patróna hasičov za dlhoročný príkladný a zodpovedný výkon štátnej služby a osobný podiel na dosahovaní mimoriadnych služobných výsledkov v Hasičskom a záchrannom zbore dnes mimoriadne povýšil:

- do hodnosti plukovník - 9 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru,

- do hodnosti podplukovník - 10 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru,

- do hodnosti major - 2 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a

- do hodnosti kapitán - 4 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

Prezident Hasičského a záchranného zboru udelil medailu za službu v Hasičskom a záchrannom zbore I. stupňa trinástim príslušníkom Hasičského a záchranného zboru, II. stupňa trom príslušníkom Hasičského a záchranného zboru a III. stupňa šestnástim príslušníkom Hasičského a záchranného zboru.

Medailu za hrdinský čin záchrany života si od ministra vnútra prevzali ôsmi príslušníci Hasičského a záchranného zboru z hasičskej stanice Radlinského - čata 1, traja príslušníci Hasičského a záchranného zboru z hasičskej stanice Senec a štyria príslušníci z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici.

Pamätnú plaketu si z rúk prezidenta Hasičského a záchranného zboru za príkladnú spoluprácu s Hasičským a záchranným zborom prevzali:

- Mgr. Matúš Šutaj Eštok - minister vnútra Slovenskej republiky,

- Dr.h.c. Prof. JUDr. Lucia Kurilovská, PhD. prvá štátna tajomníčka MV SR

a tiež:

- Mons. František Rábek - biskup a ordinár Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky,

-plk. PaedDr. Jozef Paluba - biskupský vikár Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov Ministerstva vnútra SR a

- plk. Mgr. Milan Petrula - riaditeľ úradu ekumenickej pastoračnej služby Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

Súčasťou dnešného podujatia bolo aj mimoriadne povýšenie prezidenta Hasičského a záchranného zboru Adriána Mifkoviča, ktorého v závere slávnostného oceňovania minister vnútra Slovenskej republiky mimoriadne povýšil za dlhoročný príkladný a zodpovedný výkon štátnej služby a osobný podiel na dosahovaní mimoriadnych služobných výsledkov v Hasičskom a záchrannom zbore do hodnosti plukovník.

TASR o tom informoval hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Bianka Královičová.

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.