Demokrati na GP SR namietajú neriešenie reformy národných parkov

Bratislava 15. apríla (TASR) - Mimoparlamentná strana Demokrati podala na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet pre porušenie zákona o reforme národných parkov zo strany rezortov pôdohospodárstva a životného prostredia. Ministrom vyčítajú, že v zákonnej lehote nezabezpečili podpis tzv. delimitačných protokolov. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Martina Kakaščíková.

"Podpísaním delimitačných protokolov sa má upraviť prechod správy štátnych pozemkov v národných parkoch Veľká Fatra a Slovenský kras z Lesov SR, š. p., na správy národných parkov. Týka sa to skoro 22.000 hektárov pozemkov," vysvetlil bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Následkom nečinnosti šéfov rezortov je podľa Kiču aj neistota v pracovnoprávnych vzťahoch zamestnancov, užívaní poľovných revírov, platení daní, dodávateľských vzťahoch či nájmoch dotknutých nehnuteľností.

Odmietajú aj postoj rezortu pôdohospodárstva, podľa ktorého má protokol len inventarizačný charakter a dané dokumenty nepodpisuje. Hovoria o nepochopení zákona alebo hrubej ignorácii.

Ministerstvo životného prostredia SR odmietlo, že by nekonalo v súvislosti s delimitáciou pozemkov v národných parkoch Veľká Fatra a Slovenský kras. Podľa ministra Tomáša Tarabu (nominant SNS) si vedenie envirorezortu splnilo zákonnú povinnosť vyzvať agrorezort na prevod majetkových práv a momentálne čaká na jeho uskutočnenie.

UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať reakciu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.