KDH: Schválením novely Trestného zákona Národná rada SR prerazila dno

Bratislava 8. februára (TASR) - Schválením novely Trestného zákona Národná rada SR podľa poslanca KDH Františka Majerského prerazila dno. Hnutie kritizuje najmä skrátenie lehoty premlčacích dôb pri násilných sexuálnych trestných činoch. Deklaruje, že urobí všetko preto, aby aspoň túto časť novely zvrátilo.

"Dnešným rozhodnutím sme totálne prerazili dno a národná rada spadla úplne na koniec dna. Takýto pocit hanby sme ešte nezažili," uviedol Majerský. Poslanec Ján Horecký (KDH) podotkol, že pre KDH v tomto prípade nejde o žiadny politický zápas, ale o životy ľudí. "Bojíme sa ochromenia činnosti polície aj s tým, že ani ženy, ani zdravie, ani život, ani majetok ľudí nebude dostatočne chránený týmto štátom," uviedol.

Spolu s poslancom Martinom Šmilňákom (KDH) skritizovali, že sa o skracovaní premlčacích dôb pri znásilnení dozvedeli až vo štvrtok ráno. "Verím tomu, že sa to ťažko počúva všetkým, ktorí tam sedia a sú z koalície, lebo som presvedčená o tom, že nevedeli, že toto sa tam nachádza," dodala poslankyňa hnutia Martina Holečková. Šmilňák zároveň deklaroval, že hnutie urobí všetko preto, aby túto časť novely zvrátili.

Poslanci NR SR vo štvrtok schválili novelu Trestného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti. Parlament o nej rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Novela má okrem iného priniesť zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zmeny pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj úpravu premlčacích lehôt.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.