Opozícia kritizuje premiéra za politickú hru pri novele Trestného zákona

Bratislava 13. februára (TASR) - Opozícia kritizuje premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za postup pri novele Trestného zákona. Považuje to za politickú hru. Strana SaS predsedu vlády vyzvala, aby legislatívu okamžite podpísal a posunul ju prezidentke.

"Fico chce takúto právnu úpravu, považuje ju za správnu. Ak teraz nepodpísal zákon a nedal ho prezidentke, tak to robí len preto, že jej nechce dať priestor, aby v primeranom čase mohla uplatniť svoje ústavné právomoci, aby tu nebol priestor na to, aby sa tomu v primeranom čase venoval ústavný súd," poznamenala poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková (SaS) na utorkovej tlačovej konferencii.

Aj opozičné Progresívne Slovensko a KDH označili to, že hlava štátu ešte nedostala novelu, ako nezvyčajné. "Zdá sa, že koalícia sa rozhodla hrať s celou krajinou špinavú politickú hru s jediným cieľom - aby zabezpečila beztrestnosť svojim ľuďom," dodali hnutia. Opozícia zároveň opätovne legislatívu Trestného zákona skritizovala. Avizovala, že je v závislosti od ďalšieho vývoja pripravená zorganizovať ďalšie protesty.

Novelu Trestného zákona schválili poslanci v skrátenom konaní minulý týždeň. Vyplýva z nej zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, skrátenie trestných sadzieb a premlčacích lehôt a zníženie hranice škôd pri majetkovej trestnej činnosti. Prezidentka po jeho prijatí avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby novela nenadobudla účinnosť.