Opozícia spúšťa petície proti hazardu, jeho regulácia má zostať u samospráv

Bratislava 7. mája (TASR) - Opozičné parlamentné hnutie Slovensko a mimoparlamentní Demokrati spúšťajú petície proti hazardu. Trvajú na tom, aby samosprávam ostali kompetencie v jeho regulácii.

Vláda podľa hnutia Slovensko chystá opatrenie, na základe ktorého má povoľovanie herní a kasín prejsť pod ňu. "Jediným cieľom Ficovej vlády je pomôcť oligarchom, ktorí vlastnia herne a kasína a urobiť tak svoje vlastné kšefty na úkor zničených osudov a rozbitých rodín," upozornil poslanec parlamentu Michal Šipoš (Slovensko).

Ak by parlament novelu schválil, mestá a obce by už rozhodnutím zastupiteľstiev nemohli zakázať hazard na svojom území a regulátor by mohol herniam a kasínam vydávať licencie napriek tomu, že sú ich poslanci aj obyvatelia proti. "Každé mesto či obec má právo na vlastnú samosprávu a rozhodovanie o veciach, ktoré ovplyvňujú jeho obyvateľov," podotkol Šipoš. Obmedzenie tejto kompetencie by podľa neho narušovalo demokratické práva a záujmy miestnych komunít.

Centralizácia od zeleného stola by bola podľa Demokratov priestorom na možnú korupciu, netransparentné prideľovanie licencií a je urážkou samosprávy a občanov. "Plán je jasný, počkajú do eurovolieb a potom pripravia legislatívu, aby ľudia už viac nemohli rozhodovať o tom, či a v akom rozsahu budú v jednotlivých mestách a obciach herne a kasína. Nepochybne, je to slušný príjem peňazí, ktorý sa Robert Fico neštíti vymeniť za zdravie a pokoj rodín, ktorých sa závislosť od hazardu priamo dotýka," skonštatoval podpredseda Demokratov Juraj Šeliga. Zároveň chcú všetkým poslancom posielať listy, aby zo svojej pozície konali vo veci ochrany zdravia ľudí.